Varmepumpe på hytta
Oppvarming til sommerhus og hytte
Varmer du opp hytta eller sommerhuset med elektrisitet eller en 15 år gammel varmepumpe? Er du lei skyhøye strømregninger, samtidig som inneklimaet ikke er helt som det burde være? Da kan det være en god ide å installere en moderne varmepumpe på hytta eller i sommerhuset. Her forklarer vi hvorfor.
Er du en av dem som gjennom vinteren har vært bekymret for vannrør som fryser på hytta? Eller ble du påmint når du åpnet sommerhuset at det tar flere dager før kulden og den fuktige inneluften slipper taket? Uansett hvor mye du har kjører på med panelovnene eller fyr i ovnen.
Luft-varmepumpen er et effektivt oppvarmingssystem som passer veldig godt til mindre bygninger som fritidshus. Det spiller ingen rolle om disse er sommerhus eller vinterhytter. En luft-varmepumpe henter energi fra luften utendørs og gjør den om til varme som spres inne via innendørsenhetens vifte. Varmepumpen kan også kjøle luften på de ekstra varme dagene, og noen modeller renser luften for eksempel pollen.
Varmepumpe på hytta gir høy komfort – miljøvennlig og til lave energiutgifter. Du kan spare opptil 75 prosent sammenlignet med strøm.
For mange eksisterende hytter vil en luft-til-luft-varmepumpe være det beste valget. Hyttas størrelse og hvor mye du bruker den vil også påvirke hvilken løsning som passer best.
Vi gir deg fem gode grunner til å oppgradere eller investere i varmepumpe på hytta
1. Energieffektiv – spar penger og miljøet
En luft-varmepumpe er en utmerket varmekilde for mindre boliger som fritids- og sommerhus. De er et betydelig mer energieffektivt og mindre kostbart alternativ til å varme opp hytta med elektrisitet. En luft-varmepumpe er dessuten en grønn energikilde som gjør deg mindre sensitiv for svingende strømpriser. Det innebærer at du kan senke strømkostnadene og samtidig minske din påvirkning av miljøet.
2. Enkel å installere og vedlikeholde
Luft-varmepumper er ikke bare betydelig mer energieffektive og kraftigere enn tidligere, de er også betydelig enklere å installere og lettere for deg å administrere. I dag finnes det for eksempel mulighet til å håndtere og styre din varmepumpe på avstand. Som eksempel kan du øke temperaturen før du kommer frem til hytta, så er det behagelig varmt før du kommer inn døra.
3. Bedre inneklima – økt komfort og sunnere luft
Utover å gi varme kan en luft-varmepumpe også brukes for å gi bedre og sunnere luft innendørs. Varmepumpen eliminerer mye av partiklene som kan forekomme i luften, som støv, pollen og virus. Dette er et spesielt godt poeng for deg som har pollenallergi eller astma i familien. På varme sommerdager kan varmepumpen kjøle slik at innetemperaturen er behagelig sval når du skal legge deg.
4. Moderne – kan øke boligens verdi
Skal du kanskje selge hytta eller sommerhuset? Det er alltid positivt å ha en moderne oppvarmingskilde. En energirenovering av boligen kan med andre ord også resultere i at verdien øker på fritidshuset.
Les også: Selge hytta
5. Bekymringsfritt – ingen fryste rør
Takket være muligheten for å stille varmepumpen på vedlikeholdsvarme slipper du å være urolig for at rør skal fryse hvis det kommer en skikkelig kuldeperiode.
Gjør hytta smartere med wifi eller ring hytta varm
Om varmepumpen har smartteknologi eller om du velger å kjøpe tilbehør med smart funksjon kan du styre oppvarmingen uansett hvor du er. De fleste varmepumper har en vedlikeholdsinstilling som er på ca 10 grader. Dette sørger for at det ikke blir minusgrader innendørs.
Planlegger du en helg på hytta bør temperaturen økes til 22 grader noen timer i forveien, på denne måten vil det være varmt når man kommer frem
Forskjellen mellom wifi og SMS: Med wifi kan du få toveiskommunikasjon, noe som betyr at du kontinuerlig kan få informasjon sendt tilbake til telefonen din for å overvåke. Med SMS kan varmen justeres fra for eksempel vedlikeholdsvarme til en mer behagelig temperatur før du kommer til hytta. (krever et SIM-kort)
Vi anbefaler wifi styring til varmepumpe på hytta, på grunn av at den gir deg større frihet.
I tilfeller der det er dårlig eller ingen wifi, er sms styring optimalt