fbpx

Når du skal kjøpe ny varmepumpe, er det enkelte begreper som er viktig for valget du skal ta

Avgitt varmeeffekt

Avgitt varmeeffekt forteller hvor mye varme varmepumpen leverer ved en bestemt ute temperatur. Dette er som oftest avgitt i kilowatt (kW). 1kW = 1000 watt. Avgitt varmeeffekt er viktig når du skal finne ut hvor kraftig varmepumpe du trenger, og dette henger sammen med effekten i forhold til størrelsen på boligen din, og hvor kaldt det blir der du bor. Varmeffekten vil normalt synke med synkende utetemperaturer.

r32

Arbeidsmedium (Kuldemedium)

Et arbeidsmedium er den væsken  som sirkulerer i et lukket system i varmevarmepumpen. Arbeidsmediet veksler mellom å være gass og væske. Innenfor kjøle- og varmepumpeteknologi omtales dette også som kjølemedium eller kuldemedium. De fleste termodynamiske sykluser gjør bruk av latent varme for arbeidsmediet ved faseovergang, for eksempel fra væske til gassform. De nærmeste årene fases mange kjente kuldemedier ut til fordel for mer miljøvennlige alternativer: Fra 2020 blir R404A forbudt i nye anlegg, fra 2022 R407C, R134a og R410A. miljodirektoratet.no/f-gasser/nye-forbud

Grunnen er at hvis de slipper ut i atmosfæren, bidrar de til global oppvarming. De fleste store produsentene av varmepumper til boliger har nå tatt i bruk R32 som kun har en tredjedel av miljøpåvirkningen sammenlignet med for eksempel R410A.

Arbeidsmedium (Kuldemedium)

R32 Gass

Et arbeidsmedium er den væsken  som sirkulerer i et lukket system i varmevarmepumpen. Arbeidsmediet veksler mellom å være gass og væske. Innenfor kjøle- og varmepumpeteknologi omtales dette også som kjølemedium eller kuldemedium. De fleste termodynamiske sykluser gjør bruk av latent varme for arbeidsmediet ved faseovergang, for eksempel fra væske til gassform.

De nærmeste årene fases mange kjente kuldemedier ut til fordel for mer miljøvennlige alternativer: Fra 2020 blir R404A forbudt i nye anlegg, fra 2022 R407C, R134a og R410A. miljodirektoratet.no/f-gasser/nye-forbud

Grunnen er at hvis de slipper ut i atmosfæren, bidrar de til global oppvarming. De fleste store produsentene av varmepumper til boliger har nå tatt i bruk R32 som kun har en tredjedel av miljøpåvirkningen sammenlignet med for eksempel R410A.

COP

COP, eller varmefaktor, står for Coefficient of Performance. Dette tallet beskriver forholdet mellom effekten pumpen gir i varme og tilført effekt ved +7 grader utendørs og +20 grader innendørs. Hvis en varmepumpe har 2,0 i COP betyr det at pumpen produserer dobbelt så mye varme som en panelovn ville gjort med samme forbruk.

varmepumpe begreper

SCOP

For å kunne gi et mer riktig bilde av verdien nevnt over (COP) så bruker vi SCOP. Dette tallet ser på hele året under ett, og tar altså mer hensyn til ulike belastninger som forandring i luftfuktighet og ikke minst ulike ute temperaturer. SCOP står for årsvarmefaktor, altså hvor mye varmeenergi du kan få ut sammenlignet med energien varmepumpen bruker i løpet av et helt år. En høyere årsvarmefaktor betyr lavere strømforbruk og lavere strømregning.

Inverter varmepumpe

Inverterstyring er når varmepumpen kan levere varme trinnløst på flere hastigheter. Dette gjør at du får en meget jevn og fin temperatur i huset, med lavest mulig energiforbruk. Levetiden og komforten er betraktelig større ved en inverter varmepumpe.

Varmepumpe begreper

Energiklasse

Energiklasse er rangering av produkter ut i fra EU sine krav. Energimerket består av en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Energikarakteren går fra A til G, og er basert på beregnet levert energi.

desibel

Støy

En varmepumpe lager lyd, men det kan være ganske stor forskjell avhengig av merke og modell. En forskjell på 3 dB vil ofte bli oppfattet som merkbar, mens en endring på 5–6 dB vil være markant. Lydnivået varierer i løpet av året. Jo kaldere det er, jo mer må varmepumpen jobbe og da øker lydnivået tilsvarende. Derfor bør du vurdere lydnivået når varmepumpen går for fullt.

Handlekurv

Kontakt oss

    Hva kan vi hjelpe deg med?

    Last opp (maks 5 mb) jpg, png

    Din melding

    Hvordan ønsker du at vi skal kontakte deg?